De gemeente Apeldoorn is behoorlijk innovatief als het gaat om goed waterbeheer. Daarvoor neemt het maatregelen die vooral nu hun vruchten afwerpen vanwege de aanhoudende droogte.
Waterbeheer wordt steeds belangrijker nu het er naar uit ziet dat de zomers steeds droger worden. Opvallend is dat er in Nederland genoeg water is maar dat het vasthouden daarvan is juist het probleem. De huidige droogte helpt daar niet echt bij. Regenwater zakt daarom te snel en te diep in de bodem.
Met het bekenplan (zoals het heropenen van De Grift) werkt de gemeente al een tijdje aan een beter waterbeheer. Ook de onlangs ingevoerde ‘afkoppelsubsidie’ helpt daarbij. Deze subsidie is bedoeld om inwoners te stimuleren het regenwater op te vangen in plaats van het te laten wegstromen in het riool. Het opgevangen regenwater vanuit je afgekoppelde regenpijp kan dan nuttig hergebruikt worden.
Dan is er natuurlijk ook nog het zogenaamde Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Een kampioenschap waarbij je wordt uitgedaagd de tegels uit de tuin te verwijderen en te vervangen met groen. Die tegels haalt de gemeente dan weer gratis bij je op met de Tegeltaxi.
Inmiddels heb je vast al wel eens gehoord van de ondergrondse ‘waterkelder’ in het centrum met ruimte voor 200.000 liter regenwater. Het is de bedoeling dat dat op termijn wordt gebruikt om het groen in de stad van water te voorzien.
Apeldoorn loopt hier samen met Rotterdam voorop op het gebied van waterbeheer. Tenslotte willen we wel dat het mooie groene karakter van Apeldoorn behouden blijft. Goed waterbeheer betekent ook een prettige leefomgeving.