Sommige Apeldoorners hebben geen boodschap aan het vuurwerkverbod van de gemeente en gaan met oud en nieuw ‘gewoon’ los. Anderen volgen wel de regels en maken er een feestje van met hulp van subsidie van de gemeente.
Door: Monique Wolters
S. uit Apeldoorn is iemand voor wie vuurwerk echt alles is. Hij geniet er ontzettend van. Ondanks het vuurwerkverbod gaat hij met oud en nieuw dan ook flink wat siervuurwerk de lucht in knallen. Dit is geen illegaal vuurwerk, maar goedgekeurd spul dat je gewoon in de winkels in Apeldoorn zelf kunt kopen. Het afsteekverbod aan de ene kant en de verkoop aan de andere kant vindt S. een vreemd en krom signaal afgeven.
Er gaat best voor een behoorlijk bedrag de lucht in en daarvoor legt hij iedere maand 100,- euro opzij. Dat heeft hij er helemaal voor over.
Is hij niet bang om een boete (vanaf 100,- euro) te krijgen? Dat zal wel loslopen, zegt hij. De politie moet je op heterdaad betrappen, dus echt als je het vuurwerk in de hand hebt en ook afsteekt. Hij vertelt dat de politie de afgelopen twee jaar is komen kijken en toen zei: ‘’Veel plezier ermee”.
De buurt waarin S. woont loopt altijd uit om naar zijn show te komen kijken. Een mannetje of dertig verzamelt zich rond middernacht. Zij zijn heel blij met deze traditie in hun eigen straat. En ze kunnen het ook zeer waarderen het dat S. de volgende ochtend om 08:00u. alle rommel weer netjes staat op te ruimen.
Vuurwerkliefhebber A. uit Apeldoorn zit er ongeveer hetzelfde in. Hij zegt liever niet wat zijn budget is voor het siervuurwerk dat hij koopt. Hij wil wel kwijt dat het budget een bedrag is dat hij met zijn vrouw heeft afgesproken, maar dat dat niet hetzelfde is als wat hij uiteindelijk uitgeeft.
Hij vindt het vuurwerkverbod zwaar overdreven. De ongelukken gebeuren volgens hem door mensen die niet weten wat ze doen. Het liefst zou hij zien dat er een paar uurtjes lang gewoon vuurwerk mag worden afgestoken. En dat er vuurwerkvrije zones worden afgesproken, zoals bij dierenasiels en verzorgingstehuizen.
Oud en Nieuw ziet A. als een traditie die diepe wortels heeft en niet zou moeten worden weggedrukt met regeltjes. Hij vindt sowieso dat de overheid en gemeente ons steeds meer als kleine kinderen aan het betuttelen zijn.
De gemeente Apeldoorn heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor inwoners, verenigingen en organisaties die een goed initiatief hebben voor een gezellige en natuurlijk vuurwerkvrije jaarwisseling. Bijna vijftig keer is daarvan gebruik van gemaakt. Dus worden er leuke activiteiten georganiseerd, zoals samen oliebollen bakken, lasergamen, muziek maken met de buurt en zelfs een lasershow.
Met de inzet van BOA’s en politie zal de gemeente gaan controleren of de Apeldoorners zich aan het vuurwerkverbod gaan houden. BOA’s doen dit tot 19:00u en daarna neemt de politie het stokje over. Waarschijnlijk zal het niet een heleboel boetes gaan regenen. Dit lijkt namelijk niet de insteek van de gemeente.