Dinsdag 17 januari werd het eerste Klimaatcafé georganiseerd door de gemeente Apeldoorn. Binnen een week was het maximaal aantal aanmeldingen hiervoor al bereikt en de benedenruimte in het ACEC-gebouw zat dan ook goed vol.
Door: Monique Wolters
De twee belangrijkste onderwerpen waren klimaatadaptatie (het treffen van aanpassingen aan de toenemende hitte en droogte en de stijgende wateroverlast) en natuur. De gemeente neemt maatregelen door de stad steeds groener te maken. Hittestress wordt hiermee verminderd en daarnaast neemt de biodiversiteit toe.
Hier wordt al 5 jaar serieus aan gewerkt. En dit heeft als extra voordeel dat Apeldoorn ook aantrekkelijker wordt om in te wonen. Omdat 50 procent van de natuur in particuliere handen is, wil de gemeente graag van inwoners weten wat zij zelf willen bijdragen in de strijd tegen de klimaatcrisis.
De aanwezige bewoners hadden hier veel ideeën over, zoals vergroening van bedrijfsterreinen (bijvoorbeeld door groen op de gevels). Ook stelden ze voor dat de taal waarin over de klimaatcrisis wordt gecommuniceerd door de gemeente eenvoudiger wordt. Het woord ‘klimaatadaptatie’ zou bijvoorbeeld heel goed vervangen kunnen worden door ‘klimaataanpassing’.
Daarnaast kreeg de gemeente het voorstel om de wijk in te trekken en zo dichter bij de burger te komen. Dit zou kunnen door in buurthuizen aanwezig te zijn op spreekuren en met folders. Verder kwam het idee naar voren om het ijzer te smeden als het heet is: de gemeente zou de wijken in moeten als het erg warm is, want dan wordt er (wel) geluisterd naar de boodschap over de klimaatcrisis.
Ook waren veel inwoners het erover eens, dat de communicatie soms beter kan, bijvoorbeeld als er ergens bomen gekapt worden. Dan zouden omwonenden altijd een brief moeten krijgen met de reden en wat ervoor in de plaats terugkomt.
Ten slotte werd het idee neergelegd dat scholen lesprogramma’s krijgen, zodat jonge kinderen al goed geïnformeerd worden over wat je zelf allemaal kunt doen.