Erfgoed Gezocht krijgt prestigieuze award voor meer dan 1000 ontdekte grafheuvels

— Regionieuws —

Regio |
Foto: Eva Kaptijn

Voor het project Erfgoed Gezocht hebben burgerwetenschappers de afgelopen jaren de hele Veluwe en Utrechtse Heuvelrug afgezocht naar onbekend archeologisch erfgoed. Met resultaat, want er zijn meer dan 1000 grafheuvels ontdekt. Het onderzoek wordt nu bekroond met de prestigieuze European Heritage/Europa Nostra Award.

Door: Tareja Jannink

Niet alleen grafheuvels (ca. 2800-500 v.Chr.) zijn ontdekt met de hulp van ruim 6500 mensen, waaronder veel vrijwilligers. Ook 36 km2 aan raatakkers (prehistorische akkercomplexen die stammen uit de periode tussen 1100-200 v.Chr.), ca. 900 houtskoolmeilers (plekken waar hout werd verbrand tot houtskool) en talloze karrensporen werden gemarkeerd.

Vrijwilligers, studenten en archeologen gingen aan de slag met online hoogtekaarten, om vervolgens het veld in te gaan. Dankzij dit onderzoek is het aantal bekende grafheuvels in het gebied verdubbeld. Op donderdag 26 januari worden de resultaten feestelijk gepresenteerd in CODA tijdens de bijeenkomst ‘De burger aan de beurt’ van Erfgoed Gelderland. Het project zal deze middag ook de prestigieuze European Heritage/Europa Nostra Award 2022 uitgereikt krijgen voor het succes van het project en de belangrijke bijdrage die burgers hebben geleverd aan het onderzoek en de bescherming van archeologisch erfgoed.

De bijdrage van de vele vrijwilligers aan het onderzoek is uniek. Erfgoed Gezocht is namelijk het eerste grootschalige burgerwetenschapsproject in de Nederlandse archeologie. “De deelname van zoveel vrijwilligers heeft een ongekende hoeveelheid nieuwe data opgeleverd en onze kijk op de prehistorie ingrijpend veranderd. De Veluwe en Utrechtse Heuvelrug blijken veel intensiever bewoond te zijn geweest dan we dachten”, verklaart Quentin Bourgeois, universitair hoofddocent aan Universiteit Leiden.

Eva Kaptijn, archeoloog bij Erfgoed Gelderland beaamt dit. “Zonder de enorme inzet van de vrijwilligers was dit onderzoek niet mogelijk geweest. En zonder hulp van de burgerwetenschappers hadden wij archeologen misschien wel 10 jaar nodig gehad om tot ditzelfde resultaat te komen.”