Politieke partijen werken toe naar MPB

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 11 november 2021, 15:07
Bron: Wikipedia
Bron: Wikipedia

Van onze politieke redactie.

De begroting van de Gemeente Apeldoorn (MPB) staat weer op de politieke agenda. Voor sommige partijen de tijd om flink veel moties en amendementen te schrijven.

Doel is om beweging en ruimte te maken in de begroting van de gemeente. Meest opvallende is dat het CDA maar 1 motie mee indient. Daarmee lijkt het CDA tevreden te zijn met de gang van zaken. “Deze begroting legt voor ons de financiële basis voor de keuzes die de gemeenteraad in de afgelopen jaren heeft gemaakt om Apeldoorn te gaan versterken. Denk hierbij aan de visie Apeldoorn 2040. Er zijn grote ambities met daarbij nog grotere maatschappelijke vraagstukken. De gelden die vrijgemaakt worden voor de BROA is een mooie stap waarmee we geld opzij zetten voor investeringen”, aldus raadslid Alinde Frederiks. “De BROA is trouwens een bestemmingsreserve die geld vrij maakt om ook echt projecten te gaan ontwikkelen. Wij steunen dit van harte”, verduidelijkte Frederiks.

De MPB gaat over de jaren tot en met 2025. Vooral de jaren 2024 en 2025 zijn nog zeker niet beklonken. Ondanks een goede reserve bij de gemeente blijkt dat Den Haag toch zal moeten bijspringen. Volgens ingewijden ziet het er wel naar uit dat de Gemeente Apeldoorn hierin zal worden bijgestaan.

De SP is het drukst met alle moties en amendementen. Ze steunen er 8 en lijkt daarmee ontevreden over het gevoerde beleid. “Ontevreden is misschien een heel groot woord. Maar het kan beter. Neem onze moties over jongerenwerk bijvoorbeeld. Het is bizar dat ze aan het onderzoeken zijn om Don Bosco de Maten te gaan huisvesten in de Stolp. De Stolp is geen JeJoCeMa en juist Don Bosco de Maten heeft zich bewezen. We moeten kwaliteit omarmen en als bondgenoten zien. Zelfde geldt met het aantal uur wat beschikbaar is. Door de corona kregen ze meer, dat dreigt te stoppen. Terwijl ze in eerste instantie al uren te weinig hadden”, aldus SP raadlid Sunita Biharie. “Om eerlijk te zijn gaat het niet om dat de ene belangrijker is dan de ander. Zowel goed beleid tegen gecreëerde armoede als goede huisvesting voor jongerenwerk is beiden nodig! Ik wil niet kiezen, dat hoeft ook niet omdat het allebei kan”, vind Biharie op onze vraag welk afgewezen voorstel de SP het meeste pijn zou doen.
De SP Apeldoorn geeft nadrukelijk aan te kiezen voor lokale thema’s. “Onze moties zijn heel lokaal. Don Bosco in JeJoCeMa was al een naam wat onder de jeugd bekend was toen ik 16 was. Het heeft een geschiedenis in Apeldoorn. En de jongerenwerkers zijn lokale bekendheden in Apeldoorn”, zei fractievoorzitter Biharie.

Voor de PvdA is het sociaal bestaansminimum een belangrijk speerpunt tijdens deze MPB. “We willen dat er voldoende middelen beschikbaar komen om de mensen te helpen die door de stijgende energie- en voedingsprijzen door het sociaal bestaansminimum zakken”, meldt fractievoorzitter Chris Schouten. “In de septembercirculaire wordt gesproken over 7 miljoen extra aan middelen om dit probleem het hoofd te bieden.” Wethouder Detlev Cziesso meldde onlangs dat de Gemeente een gezonde reserve heeft opgebouwd. Schouten laat zich verassen of het college vandaag de toezegging doet die 7 miljoen euro ook in de begroting op te nemen.

Deel dit bericht: