Opnieuw beleven we een lange periode van droogte. De laatste neerslag viel op 13 mei dus al vijf weken is er geen druppel regen meer gevallen in ons gebied. Tegelijkertijd is het warm tot zeer warm, vrijwel onafgebroken zonnig en er waait al wekenlang een droge noordoostenwind.
Van onze redactie in samenwerking met het Waterschap Vallei en Veluwe
Deze combinatie van factoren heeft ervoor gezorgd dat we te maken hebben met hoge verdamping, verdroging van de bodem, gele grasvelden en zakkende grondwaterstanden. We weten het allemaal: door klimaatverandering hebben we vaker lange perioden van droogte. Denk aan de zomers van 2018, 2019, 2020 en 2022. Tegelijkertijd is er ook vaker sprake van extreme regenval met gigantische hoeveelheden neerslag in korte tijd, wat kan leiden tot extreme wateroverlast.
Het waterbeheer en landgebruik in ons land waren lange tijd ingericht op een gematigd klimaat, met gelijkmatig verdeelde neerslag door het jaar heen. Water afvoeren was lange tijd het credo. Maar dat is allang niet meer zo. De winter en lente van 2023 waren heel nat en die neerslag was gelijkmatig over de maanden verspreid. Daardoor was het ook mogelijk veel water vast te houden. Dit was voor de aankomende zomer goed nieuws. Nu, een extreem droge en zonnige maand later, is de situatie gekanteld en zakken de grondwaterstanden tot (soms ver) onder het gemiddelde door het uitblijven van regen en als gevolg daarvan de hoge verdamping. In een volgend artikel gaan we uitleggen dat er weldegelijk voldoende grondwater is en ook hoe je zelf een bijdrage tegen de droogte kunt leveren.