Droogteperiode neemt extreme vormen aan (Deel 2)

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 11 januari 2024, 21:49
Foto: Serge Poppelaars

In het vorige deel besproken we waarom er nu alweer zo snel over droogte wordt gesproken ondanks het feit dat we een nat voorjaar hebben gehad. We vroegen daarom om uitleg bij het Waterschap Vallei en Veluwe over dit onderwerp (zie deel 1) Nu even wat nuttige tips.

Van onze redactie in samenwerking met het Waterschap Vallei en Veluwe.

Het is dus niet zo dat het waterschap het water massaal heeft afgevoerd, integendeel. Ze hebben zelfs alles in het werk gesteld om het water maximaal vast te houden. Maar het volledig uitblijven van neerslag in combinatie met warmte en droge wind, zorgt voor hoge verdamping. 

Wat kun je zelf doen, nu het zo droog is? Ten eerste: wees zuinig met water en dat ligt voor de hand natuurlijk. Gebruik zo min mogelijk (grond)water voor het sproeien van tuinen en gewassen. Koppel je hemelwaterafvoer af, gebruik een regenton of leg grotere voorraadvaten aan om regen in nattere tijden op te vangen, dan spreid je de regen zelf al meer over het jaar. Ga bewust om met het drinkwater uit de kraan, douche korter. Elke druppel telt. 

Daarnaast subsidieert het waterschap maatregelen die helpen om verdroging tegen te gaan, zoals de regeling Watersparen, waarmee grondeigenaren in het landelijk gebied stuwtjes plaatsen om water vast te houden waardoor het de tijd heeft om in de bodem te zakken en zo het grondwater aan te vullen. 

Deel dit bericht: