Interactieve Burgerraad

Regionieuws

Regio | Door: Floris Van den Broek | | Laatste update: 19 september 2023, 14:14
1000037945
Foto: Floris

Burgerraad is een term die de laatste tijd steeds vaker opduikt als het over democratie gaat. Het gaat over het betrekken van gewone burgers bij belangrijke beslissingen in de gemeente. Maar ook over het herstellen van het vertrouwen in de politiek.

Een burgerraad is meer dan zomaar een vergadering. Het is een interactieve manier waarin burgers de kans krijgen om hun meningen te delen en serieus genomen te worden. Een expert op dit gebied is Eva Rovers.

Rovers schrijft boeken en heeft een organisatie opgericht die zich bezighoudt met burgerparticipatie.

Met behulp van de speciale tool Mentimeter konden burgers hun stem laten horen op verschillende zaken. De antwoorden op dezen vragen onthulden weer interessante inzichten.

1000024592
Foto: Stijn Barendse

Ook wees Eva Rovers op enkele belangrijke kwetsbaarheden in ons huidige democratische systeem. Zo benadrukt ze dat de toegang tot politiek te vaak wordt bepaald door het opleidingsniveau. Maar ook dat steeds meer mensen zich vervreemd voelen van de politiek, ze hebben niet meer het gevoel dat de overheid voor hun is, aldus Rovers.

Nederland heeft in vergelijking met sommige landen een behoorlijk braaf politiek klimaat, maar burgerberaden winnen aan populariteit. Het is een teken dat mensen hun stem willen laten horen.

In gemeenten zoals Zeist heeft burgerparticipatie daadwerkelijk geleid tot oplossingen voor diverse politieke problemen. Maar er zijn ook risico’s in overmatige participatie.

1000037948
Foto: Floris

Deel dit bericht: