College van B en W presenteert meerjarenprogrammabegroting 2024-2027

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 4 oktober 2023, 10:18
air 20231003 gemeentehuis stadhuis gemeente apeldoorn
Foto: Gemeente Apeldoorn

Het College van Burgemeester en Wethouders van Apeldoorn heeft de Meerjarenprogrammabegroting (MPB) voor de periode 2024-2027 voorgesteld aan de gemeenteraad.

Hierin staan investeringsvoorstellen op zowel sociaal als fysiek gebied, zoals extra middelen voor de energietransitie en woningbouw. Daarnaast wordt voorgesteld de gemeentelijke belastingen met de huidige inflatie van 3,5% te verhogen en de hondenbelasting te halveren.

“In deze begroting investeren we breed in de Apeldoornse samenleving. We zetten bijvoorbeeld in op ruimte voor nieuwe bedrijven, zorgwoningen, veiligheid en de aanleg van een warmtenet in de wijk Kerschoten”, aldus wethouder Financiën Henk van den Berge. De begroting omvat ook investeringen in preventie, jeugdondersteuning en groeninitiatieven.

Om verantwoorde investeringen te waarborgen, wordt een speciaal fonds, het Apeldoorn Ontwikkelt Fonds, opgericht. Hiermee kunnen essentiële stadsprojecten worden gefinancierd. Ondanks een financieel gezonde uitgangspositie van 94 miljoen euro en een extra reserve van 5 miljoen euro voor toekomstige projecten, bereidt de gemeente zich voor op mogelijke financiële uitdagingen in de toekomst. Mogelijk krijgt de gemeente vanaf 2026 minder geld van het Rijk.

De voorgestelde MPB zet een economisch en maatschappelijk verantwoorde koers uit en zal worden besproken door de gemeenteraad op 2 en 9 november. De volledige begroting kun je doorlezen op de website van de gemeente Apeldoorn.

Deel dit bericht: