Definitieve straffen voor politieagenten na kwetsende uitlatingen

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 4 oktober 2023, 10:13
air 20230601 politie politienl
Foto: Politie.nl

De politie in Oost-Nederland heeft de definitieve straffen vastgesteld voor twee medewerkers die in maart van dit jaar betrokken waren bij een filmpje op sociale media waarin grensoverschrijdende uitlatingen werden gedaan. Eén medewerker krijgt onvoorwaardelijk ontslag en de andere krijgt voorwaardelijk ontslag. Deze straffen zijn gebaseerd op disciplinaire maatregelen en zijn mede ingegeven door ander plichtsverzuim van de betrokkenen.

De ‘Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening politieambtenaren’ (AGFA Politie) heeft geen bezwaren tegen het opleggen van disciplinaire straffen, waarna de politie de hoogte van de straffen heeft bepaald. Het onderzoek na het incident wees uit dat de twee politiemensen kwetsende en discriminerende uitspraken deden. Van politieambtenaren wordt verwacht dat zij burgers en collega’s respectvol en zonder vooroordelen behandelen, en bijdragen aan het vertrouwen in de politieorganisatie.

In totaal waren zes politiemedewerkers betrokken bij het incident. Twee medewerkers kregen eerder een schriftelijke berisping, twee anderen ontvingen een waarschuwing omdat zij geen kwetsende uitspraken deden. Nu de laatste twee straffen zijn vastgesteld, kan de politie verder werken aan het herstellen van het vertrouwen.

Deel dit bericht: