Vanaf 1 januari andere regels voor bestemmingsplannen

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 16 oktober 2023, 16:26
microsoft word 2023 10 09 nieuwsbrief dorpsraad beekbergen lie
Foto: Imre Csany

Op 1 januari 2024 treden de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking, wat gevolgen heeft voor vergunningverlening en bestemmingsplannen. Belangrijk nieuws als je rond deze periode een vergunning wilt aanvragen of een bestemmingsplan wilt wijzigen.

De Omgevingswet bundelt en vereenvoudigt regels met betrekking tot bouwen, milieu, duurzaamheid, en meer. Vanaf 1 januari bestaan er geen bestemmingsplannen meer en word er gewerkt met één omgevingsplan. Deze wet geldt voor iedereen in Nederland, of je nu je huis wilt verbouwen of een bedrijf wilt starten. Alle regels voor je initiatief vind je in het vernieuwde Omgevingsloket, waar je snel kunt zien of je een vergunning nodig hebt en waar je deze kunt aanvragen.

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat ook op 1 januari 2024 in. Het doel is om de bouwkwaliteit te verbeteren. Voor bouwwerken met een laag risico (gevolgklasse 1) zal een onafhankelijke kwaliteitsborger in plaats van de gemeente vooraf controleren of aan de regels wordt voldaan. Als je na 1 januari 2024 een bouwplan hebt, moet je zelf een kwaliteitsborger inhuren.

Neem voor meer informatie contact op met de gemeente Apeldoorn via telefoonnummer 14055, keuze 5, voor meer informatie over de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging.

Deel dit bericht: