Tuin (niet) winterklaar maken

Regionieuws

Regio | Door: Dieke Zeën | | Laatste update: 26 oktober 2023, 11:40
Foto : Ron Zeën
Foto : Ron Zeën

Het is herfst. De bladeren vallen van de bomen. Tijd om de tuin winterklaar te maken. Of toch niet.

Als de blaadjes van de bomen vallen, dan zie je mensen direct naar de hark grijpen. En als ze toch bezig zijn wordt alles ook nog even gesnoeid en netjes gemaakt. Maar voor de biodiversiteit moet je eigenlijk juist het omgekeerde doen.

Alle stengels, bladeren en takjes zijn uitstekende schuilplaatsen voor allerlei dieren. Door een onderdak te bieden aan allerlei nuttige insecten in de winter, heb je straks in het voorjaar gratis tuinmedewerkers. Ze houden je tuin vrij van plagen en houden je bodem vruchtbaar. 

Nog zo’n fijn diertje in je tuin is de egel. Naast dat de egel een prachtig dier is om te zien, eet het ook slakken, rupsen en maden. Egels houden hun winterslaap graag in een hoop bladeren. Maak daarom hier en daar in je tuin wat hoopjes. Dit jaar zijn de jonge egels ook nog eens te klein. Door de warme nazomer is het te droog geworden waardoor hun voedsel dieper de grond in is gekropen. De egeltjes kunnen daardoor onvoldoende vet opbouwen om de winterslaap door te komen. Een bladvrije, aangeharkte tuin zal ze zeker niet helpen.

Deel dit bericht: