Ontwikkelplan Zwitsal buitenstad besproken

Regionieuws

Regio | Door: Christiaan Gijtenbeek | | Laatste update: 27 oktober 2023, 10:43
drakenboot 2023
Foto: Christiaan Gijtenbeek

Donderdagavond werd het ontwikkelplan Zwitsal Buitenstad aan de raad voorgelegd. In het gebied op en rondom het Zwitsalterrein moeten ruim 550 woningen komen.

Daarbij moet het grote naastgelegen grasveld beschikbaar blijven voor evenementen. Ook de organisatoren van het grootste evenement op dit terrein “Het Drakenbootfestival”, waren bij deze PMA aanwezig.

Het nieuwe ontwikkelplan is gemaakt door Schipper Bosch, de nieuwe eigenaar van het Zwitsalterrein. Het plan beschrijft hoe het Zwitsalterrein getransformeerd kan worden naar een plek om te werken, wonen, maken en beleven. 60% van het terrein wordt ingevuld voor wonen en 40% voor overige functies. Het Zwistalterrein moet over 10 jaar een levendige stadswijk zijn.

Een aantal op het terrein aanwezige gebouwen heeft een monumentale waarde. De gemeente is voornemens om nog een aantal panden een monumentenstatus te geven.

De huidige ondernemers van het Zwitsalterrein en Stichting Kanaal Centraal – de organisator van het Drakenbootfestival – hebben schriftelijk hun zorgen geuit. De realisatie van de woningen zal op veel punten problemen gaan opleveren waardoor het organiseren van evenementen in de toekomst onmogelijk lijkt te worden.

Deel dit bericht: