Nieuwe flitspaal is tevens buurtspaarpot

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars |
air 20230217 spaarpaal
Geld inzamelen voor je buurt door je aan de snelheid te houden

In diverse gemeenten wordt de ‘Safety-Safe’ geïntroduceerd, een snelheidsmeter die automobilisten beloont met een geldbonus bij het naleven van de snelheidslimieten. Ook in Apeldoorn wordt overwogen om deze ‘spaarpaal’ te implementeren.

Naast de bekende flitspalen zijn er flexflitspalen en digitale snelheidsmeters met smileys. De ‘Safety-Safe’ is een innovatieve benadering waarbij een positief geldbedrag verschijnt als automobilisten zich aan de snelheid houden. Het verzamelde geld komt in een buurtspaarpot terecht, en bij te hard rijden verdwijnt er een bedrag uit de pot. Het eindsaldo wordt gedoneerd aan een goed doel in de buurt, zoals een speeltuin.

Apeldoorns D66-raadslid Robert Jan Jonker initieerde dit project om bewustwording over verkeersgedrag te vergroten. Waarschijnlijk wordt er in januari in de gemeenteraad over gestemd. Andere gemeenten, zoals Groningen, hebben al succesvolle ervaringen met de spaarpaal, waarbij inwoners geld inzamelden voor lokale projecten zoals het opknappen van speeltuinen.

Deel dit bericht: