Paarse Vrijdag in Apeldoorn: All day Every day

Regionieuws

Regio | Door: Donya Tijdink | | Laatste update: 9 december 2023, 11:02
air 20231208 zijaanzij6508 paarsevrijdag23 all day every day
Foto: Zij aan Zij

All day, Every day is het thema van Paarse Vrijdag van dit jaar. Vrijdag 8 december werd dit gevierd op zo’n 1850 basisscholen en 1000 middelbare scholen en mbo’s in Nederland. Veel hbo’s en universiteiten benadrukten tevens hun betrokkenheid door hun deelname. Ook de Koninklijke Scholengemeenschap in Apeldoorn kleurde deze dag paars.

Paarse vrijdag is een dag waarop leerlingen op hun school paarse kleding dragen en eventueel activiteiten organiseren uit solidariteit met de LHBTIQ+ gemeenschap. Deze dag valt op de tweede vrijdag van december. De organisatie is in handen van scholieren en leerkrachten in samenwerking met COC Nederland. Op de middelbare school nemen de GSA’s (Gender and Sexuality Alliances) van COC’s GSA Netwerk het voortouw. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft om te zijn wie die is, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

De leerlingen en docenten van de Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn deden ook mee aan Paarse Vrijdag om ook hun solidariteit op deze wijze te tonen; op weg naar gelijkwaardigheid en inclusiviteit als vanzelfsprekendheid.

Aandacht voor jezelf kunnen zijn zonder gepest te worden, is nog altijd hard nodig. LHBTIQ+ scholieren worden bijvoorbeeld tot vier keer vaker gepest dan andere scholieren, met alle gevolgen van dien. Het is belangrijk dat onderwijsinstellingen hier aandacht aan besteden.

All day, every day, je moet het hele jaar door jezelf kunnen zijn, en niet alleen op Paarse Vrijdag.

air 20231208 zijaanzij6508 paarsevrijdag23 all day every day
Foto: Zij aan Zij
air 20231208 paarse vrijdag 2023 ksg apeldoorn
Foto: Koninklijke Scholengemeenschap

Deel dit bericht: