Ontmoetingsavond impact Long COVID op mantelzorg

Regionieuws

Regio | Door: Donya Tijdink | | Laatste update: 12 december 2023, 11:43
air 20231211 impactmantelzorglongcovid
Foto: De Kap
Als een hulpbehoevende partner naast dementie ook te maken heeft met de gevolgen van Long Covid, wordt de zorglast van de mantelzorger groter.

Mantelzorg verlenen kan tamelijk veel van iemand vergen, maar wanneer de zorgvragende naaste getroffen is door Long COVID, wordt de uitdaging alleen maar groter. Om deze kwestie extra te belichten, krijgen mantelzorgers de gelegenheid om ervaringen te delen en hierover met elkaar uit te wisselen met hun mede-mantelzorgers.

De Kap organiseert daarom op woensdag 10 januari 2024 “De Mantelzorg Ontmoetingsavond” met als thema “De impact van Long COVID op Mantelzorg.” Mantelzorgers kunnen een cruciale rol spelen in het ondersteunen van hun naasten als er sprake is van langdurige klachten als gevolg van Long COVID (stichtinglongcovid.nl)  De fysieke- en mentale impact van deze aandoening kan een aanzienlijk hoge tol eisen van zowel zorgvrager als mantelzorger. De (dagelijkse) taken van een mantelzorger worden vaak verder uitgebreid en prioriteiten kunnen dan verlegd worden.

Na de acute fase van een COVID-infectie kunnen sommige mensen geconfronteerd worden met langdurige klachten die langer dan drie maanden aanhouden. Dit fenomeen staat bekend als Long COVID of Post COVID (“Na COVID”.) 

In het bieden van hulp bij het voorzien in de dagelijkse basisbehoeften en bij de zorg die Post COVID met zich meebrengt, zou Post COVID daarin prominent kunnen worden. De Kap hecht waarde aan alle mantelzorgers in- en rondom Apeldoorn en wil hen graag ondersteunen door het organiseren van deze Ontmoetingsavond. Daarmee onderstreept de Kap wederom haar intentie en missie om mensen te koppelen die elkaar kunnen steunen en helpen; een belangrijke wisselwerking.

Het is een kans om verhalen te delen, steun te vinden en van elkaars ervaringen te leren. Monique Steunenberg van de Kap benadrukt het belang van deze ontmoetingsavond: “Het delen van ervaringen kan een krachtig middel zijn om te begrijpen dat je niet alleen bent in deze situatie. Samen kunnen we leren en elkaar ondersteunen.”

Datum:  10 januari

Locatie: de Kap, Regentesselaan 2B Apeldoorn

Tijd:   19.30-21.00 uur

Informatie en aanmelden: dekap.nl of m.steunenberg@dekap.nl

air 20231211 impactmantelzorglongcovid
Foto: De Kap

Deel dit bericht: