Vuurwerkverkoop gestart: minder omzet verwacht

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 29 december 2023, 17:56
air 20231229 vuurwerkverkoop 2023 christiaan gijtebeek
Foto: Christiaan Gijtenbeek

Heb jij ze al in huis: vuurwerkboxen, cakes en party pakketten? De vuurwerkverkoop is sinds donderdag weer van start gegaan. Verkoop in Nederland is toegestaan maar in de gemeente Apeldoorn geldt wel een vuurwerkverbod.

De gemeente heeft al eerder aangegeven dat er vooral gehandhaafd gaat worden bij situaties die uit de hand lopen. Ook daar realiseert men zich dat een totaalverbod onmogelijk te handhaven is. Dit jaar wordt geen recordomzet verwacht, mede doordat er geen verkoop is op zondag. Derhalve is de verkoop daarom een dag eerder van start gegaan. Ook speelt het slechte weer parten, regen staat in het vooruitzicht met een wind uit het westen kracht 4.

De branche kampt met een extra uitdaging doordat ruim 20% van het geteste siervuurwerk voor consumenten is afgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Importeurs moeten dit vuurwerk van de markt halen en op eigen kosten vernietigen. Het betreft F2-vuurwerk, zoals cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes, die normaal toegestaan zijn tijdens de jaarwisseling.

Let op: zondag 31 december is er landelijk dus geen vuurwerkverkoop, maar in diverse winkels is dan nog wel kindervuurwerk (categorie 1) te koop. Voor de illegale knallers: als je in de kraag word gevat kun je een boete verwachten van 250,- euro of hoger.

Deel dit bericht: