Wat te doen als je oog in oog staat met de wolf

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars |
air 20240104 wolf chris ensminger
Foto: Chris Ensminger

Wanneer je in de natuur aan het fietsen, hardlopen, of paardrijden bent, is de kans klein maar mogelijk dat een wolf je volgt. Roofdieren, waaronder wolven, reageren op beweging, en langzaam lopen kan hun jachtinstinct kalmeren. Dat meldt Buitengewoon GLD.

De kans dat een wolf je volgt, is echter minimaal en gebeurt slechts enkele keren per jaar in Nederland. In de meeste gevallen vermijden wolven mensen. Als ze toch nieuwsgierig zijn, is het belangrijk om rustig te blijven. Als een wolf je volgt, is vluchten onverstandig omdat snelle bewegingen het instinct versterken. Stop met bewegen, stap van je fiets of paard, en laat de wolf ruimte om weg te lopen.

Voorkom ook ongecontroleerd gillen, maar verhef je stem als de wolf te dichtbij komt. Voor ruiters gelden aangepaste tips om paarden niet te laten schrikken. Galoppeer niet weg, blijf kalm, plaats paarden naast elkaar met het gezicht naar de wolf, klap niet in je handen, en volg de wolf niet. Honden in wolvengebieden moeten aangelijnd zijn. Als je op een scootmobiel rijdt, gebruik de toeter om de wolf af te schrikken.

Deel dit bericht: