ROC Aventus Apeldoorn heeft samen met Saxion, de gemeente Apeldoorn en Sportservice Apeldoorn een ambitieus ‘Living Lab’ geïntroduceerd dat zich richt op onderzoek, beweging en ontmoeting in de lokale gemeenschap. Dit initiatief, genaamd ‘Living Lab-de Vitale Ontmoetingsplek’ onderscheidt zich doordat dit ‘Living Lab’ wordt georganiseerd door een mbo-instelling in plaats van een hbo-instelling.
Dit project wordt aangedreven door studenten van Aventus, met name van de opleidingen ‘Social Work’ en ‘Sport en Bewegen.’ De studenten spelen een cruciale en levensechte rol doordat zij actief contact leggen met buurtbewoners en samen met hen diverse activiteiten organiseren. Het hoofddoel van het ‘Living Lab’ is het creëren van een sterke gemeenschap door samen te werken met de buurt, de partners die betrokken zijn bij dit initiatief, en andere relevante stakeholders.
Een living lab is een aanpak om effectiever tot innovaties te komen die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. De partners in een living lab streven een gezamenlijk doel na en handelen daarbij vanuit het belang van de gebruiker, die een van de partners in het samenwerkingsverband is. Co-creatie met de gebruiker is daarmee een van de belangrijkste elementen in deze aanpak, in combinatie met de real-life setting waarin met verschillende oplossingen wordt geëxperimenteerd. De activiteiten van een ‘Living Lab’ vinden dan ook plaats in wijken, gemeenschappen, instellingen of organisaties waar de gebruiker woont, werkt, sport en beweegt.
Elke week is er een programma bij Buurt- en Ontspanningsvereniging de Maten; het is een mooie uitdaging om daar echt iets van te maken. Er wordt gekeken naar wat kinderen in de buurt leuk vinden; het blijkt dat kinderen hierdoor elke week terugkomen. Zo wordt er een band opgebouwd. Eerste prioriteit van dit initiatief: bewegen!


