Internationale Dag van het Onderwijs

Regionieuws

Regio | Door: Donya Tijdink | | Laatste update: 24 januari 2024, 09:24
air 20240124 internationale dag van het onderwijs
Foto: United Nations

Onderwijs is een basisbehoefte, maar er zijn wereldwijd nog miljoenen kinderen (en volwassenen) die niet naar school kunnen gaan door verschillende omstandigheden. Om hier jaarlijks bij stil te staan, hebben De Verenigde Naties 24 januari officieel tot de ‘Internationale Dag van het Onderwijs’ uitgeroepen. In de gemeente Apeldoorn wordt hier ook aandacht aan besteed.

In 2019 heeft de VN 24 januari officieel tot de ‘Internationale Dag van het Onderwijs’ uitgeroepen. Op deze dag wordt er (inter)nationaal een aantal activiteiten en workshops georganiseerd zodat er een duidelijk beeld ontstaat van het belang van onderwijs in het kader van een duurzame ontwikkeling maar ook om de grote groep kinderen te steunen die geen gepast onderwijs krijgt. Tot op de dag van vandaag bestaat deze groep wereldwijd nog steeds uit circa 258 miljoen kinderen die niet naar school (kunnen) gaan. Bovendien is het onderwijs in derdewereldlanden bijvoorbeeld van een erg lage kwaliteit.

Onderwijs voor iedereen is ook een van de Global Goals– ‘blauwdrukken van de wereld’ voor een betere toekomst voor iedereen. Alles moet in het werk worden gesteld om ervoor te zorgen dat alle kinderen en jongeren toegang hebben tot hun recht op onderwijs zodat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken.

Op de ‘Internationale Dag van het Onderwijs’ komen diverse overheden samen om te bekijken hoe de toegankelijkheid en de kwaliteit van het onderwijs wereldwijd verbeterd kan worden. Het grote doel van de ‘Internationale Dag van het Onderwijs’ is om kansengelijkheid te bevorderen.

Kwaliteitsonderwijs is geen luxe – het is een mensenrecht.

air 20240124 internationale dag van het onderwijs
Foto: United Nations

air 20240124 internationale dag van het onderwijs2
Foto: De Fitte MedewerkerDeel dit bericht: