Contant geld zou beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar moeten blijven. Zo zou ook in de gemeente Apeldoorn het betalingsverkeer voor iedereen toegankelijk en beter bestand zijn tegen pinstoringen. Het wetsvoorstel “Chartaal Betalingsverkeer” zou daarvoor moeten gaan zorgen.
Onlangs werd bekend dat iedereen via internetconsultatie op het wetsvoorstel “chartaal betalen” kan reageren. Het voorstel verplicht grote banken om een landelijk dekkende basisinfrastructuur van geldautomaten te verzorgen. Bijvoorbeeld ABN AMRO, ING en Rabobank doen dat nu al via hun gezamenlijke Geldmaat-automaten.
De wet “Chartaal Betalingsverkeer” verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel moeten winkeliers duidelijk laten weten welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Bijvoorbeeld via raam- of kassastickers.
Alle banken met Nederlandse klanten moeten zorgen dat hun rekeninghouders contant geld kunnen opnemen en storten. Banken mogen particuliere klanten geen vergoeding meer vragen voor het opnemen of storten van bankbiljetten. Voor andere opnames en stortingen gaan maximumtarieven gelden. De Nederlandsche Bank (DNB) gaat toezicht houden op de naleving van het wetsvoorstel. Ook gaat DNB de continuïteit van de dienstverlening van grote geldtransporteurs monitoren.
In het wetsvoorstel wordt nog niets geregeld over een eventuele acceptatieplicht voor contant geld. Daarover wordt nu op Europees niveau onderhandeld. Dit werd in de ministerraad besproken. Iedereen kan de komende zes weken op het wetsvoorstel reageren.