Nieuw bomenbeleid Apeldoorn: kapvergunning aangescherpt

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 1 februari 2024, 12:01
air 20240201 erfgrens boom serge poppelaars
Foto: Serge Poppelaars

De gemeente Apeldoorn introduceert een nieuw bomenbeleid om de regels omtrent bomen te herzien en te vereenvoudigen. Dit beleid, beschreven in de Bomennota, heeft directe gevolgen voor de kapvergunningsplicht en herplantingsverplichting.

In het kader van gezondheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie worden woonwijken met weinig bomen en gevoeligheid voor hittestress niet langer uitgezonderd van de kapvergunningsplicht. Een opvallende verandering is de uitbreiding van de kapvergunningsplicht voor elke boom met een stamomtrek vanaf 65 centimeter, zelfs als deze in uw eigen tuin staat.

Na het verkrijgen van een kapvergunning voor uw tuinboom, zal de gemeente beoordelen of herbeplanting vereist is. Heggen en heesters mogen tegen de erfgrens aan staan, maar voor een nieuwe boom geldt nu een afstand van maximaal een halve meter.

Het nieuwe beleid is ter inzage tot 5 maart 2024, waarbij burgers kunnen reageren op zowel de Bomennota als de aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De gemeente moedigt aan om bij zorgen over bomen eerst advies te vragen in plaats van direct een kapvergunning aan te vragen. Voor toekomstige bouwprojecten wordt nauwlettend gekeken naar de impact op bomen, met speciale aandacht voor graafwerkzaamheden en leidingen bij de overgang naar duurzame energie.

air 20240201 efgrens serge poppelaars

Deel dit bericht: