Verdeelde gevoelens over het gebied Het Spelderholt

Regionieuws

Regio | Door: Christiaan Gijtenbeek |
pma spelderholt 2
Foto: Christiaan Gijtenbeek

De opkomst van belangstellenden was donderdagavond tijdens de PMA in het Raadsplein zeer hoog.

Bewoners van de omliggende straten, de bewoners van de nieuwe villa’s, de stichting werkgroep voor milieuzorg Apeldoorn, de directeur van Parc Spelderholt en Mieke Tergouw van de Manege waren bij de PMA aanwezig. Er waren acht insprekers.

Het is voor de gemeente Apeldoorn inmiddels een hoofdpijndossier geworden. Het dossier loopt al sinds het jaar 2000. Het plan is niet uitgevoerd zoals dat in eerste instantie de bedoeling was. De oude nertsen- en kippenstallen en het bijbehorende asbestafval zijn nog steeds niet opgeruimd. Opruiming zal per stal zo’n 100.000 euro bedragen.

De weg naar Parc Spelderholt is door het bouwverkeer van de nieuwe woningen en het appartementencomplex, in een zeer slechte staat beland. Het onderhoud van de weg en de omliggende bomen blijft volgens diverse bewoners uit.

In het originele plan zou de manege verhuizen vanaf de huidige locatie op Landgoed Bruggelen naar Landgoed Het Spelderholt. Een stuk natuur zou worden teruggegeven. De manege van Mieke van Tergouw blijft nu op de huidige plek en zal de benodigde vergunningen voor o.a. het uitoefenen van horeca, een paardenbak en parkeerplaatsen moeten zien te bemachtigen.

Het terrein Spelderholt waar op dit moment gebouwd wordt, is in 2008 gekocht door Tergouw BV die ook eigenaar is van de Manege.

Tijdens de PMA kwamen ook een aantal bewoners van de nieuwe villa’s aan het woord. Zij staan achter de bouwplannen bij Het Spelderholt. Volgens 1 van de bewoners wordt hiermee tegemoet gekomen aan het woningtekort in Nederland.

Martine Berends van de PVDA maakte de opmerking of er in Nederland wel behoefte is aan woningen in die prijsklasse. Een bewoner maakte de opmerking dat 450.000 euro voor een appartement niet duur is. Daarop volgde de vraag van de PVDA of de bewoners bezwaar hadden tegen sociale huurwoningen op Het Spelderholt.

D66 pleitte voor het behoud en beschermen van de vele oude Enken in dit gebied.

Tijdens de PMA zijn diverse geluiden gehoord maar het verschil van de belangen tussen de diverse partijen is groot. Het wordt een hele uitdaging om iedereen een beetje tegemoet te komen. Hopelijk worden er komend jaar knopen doorgehakt.

1000061093
Foto: Floris van den Broek
pma spelderholt 1
Foto: Christiaan Gijtenbeek

Deel dit bericht: