Eerste Award voor Diversiteit & Inclusie in Apeldoorn

Regionieuws

Regio | Door: Donya Tijdink | | Laatste update: 6 februari 2024, 09:13
air 20240103 diversiteit & inculsie award apeldoorn1
Foto: Algemene Onderwijsbond

De Prijs Diversiteit & Inclusie Apeldoorn is een nieuw Apeldoorns initiatief. Deze award is bedoeld voor lokale bedrijven, organisaties, individuen en groepen die zich op een inspirerende manier inzetten voor een inclusief Apeldoorn. Dat doen zij op het gebied van economie, onderwijs, cultuur, zorg, welzijnswerk en sport. Zij initiëren activiteiten, binnen of buiten hun organisaties, waarbij verschillende groepen mensen elkaar leren kennen of dichter bij elkaar brengen. Deze allereerste award wordt woensdag 7 februari tussen 19.30 en 21.30 uitgereikt in de raadzaal van het gemeentehuis in Apeldoorn.

Een onafhankelijke jury zal deze prijs voor diversiteit & inclusie voor het eerst uitreiken aan mensen of andere verbindende krachten in de samenleving van Apeldoorn. De jury bestaat uit: Yasemin Cegerek (wethouder in de gemeente Brummen en voormalig lid van de Tweede Kamer), Jeroen Joon (waarnemend burgemeester van Harderwijk en voormalig wethouder in Apeldoorn), Tineke Willemsen (voorzitter Amnesty International Apeldoorn) en Jan van Ewijk (onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek en voormalig trainer & adviseur aan de Politieacademie.) Voor de Diversiteit & Inclusiviteit-award 2024 zijn circa zesentwintig kandidaten voorgedragen.

Het programma begint met een welkomstwoord door de voorzitter van de jury Yasemin Cegerek. Openingsspeech wordt gehouden door wethouder Inclusie, Sunita Biharie. Verder heeft de avond een panel en bijzondere gastsprekers zoals Sinan Can documentairemaker en journalist die op grond van zijn ervaringen zal spreken over de toestand in de wereld. Ook is prof. dr. Jaco Dagevos aanwezig en zal een bijdrage leveren over de Integratieparadox. En vanuit de Politieacademie zal dr. Jan Nap over “Politie voor iedereen” spreken. De avond wordt geleid door Hildegard Braam die verbonden is aan Amnesty International in Apeldoorn.

Diversiteit gaat over zichtbare en onzichtbare verschillen, tussen mensen qua eigenschappen, die ons kenmerken en uniek maken. Zichtbare verschillen zijn bijvoorbeeld huidskleur, geslacht, leeftijd, fysieke en mentale gesteldheid, seksuele oriëntatie, en identiteit, nationaliteit en etnische achtergrond. Onzichtbare eigenschappen waarop mensen verschillen zijn onder andere religie, cultuur, normen, waarden en karaktereigenschappen. Wanneer medewerkers, klasgenoten, buren, club-, team- en verenigingsleden een mix vormen van al deze verschillen, heb je diverse- en veelzijdige groepen mensen. Inclusie gaat over hoe we onderling met deze mix van verschillen omgaan. Over wie wel en niet ergens aan mee mag doen of over iets mee mag beslissen. Inclusie zegt dus iets over het gedrag van mensen ten opzichte van elkaar.

Er zijn bedrijven, individuen, professionals en (maatschappelijke) organisaties die de kracht en verrijking van diversiteit benadrukken en er voor pleiten deze rijkdom aan te boren en te benutten voor ‘het goede samenleven.’ Zij zetten zich in om te verbinden en saamhorigheid en het versterken van het ‘goede samenleven’ te bevorderen; dat mag benadrukt en beloond worden. Deze mensen en organisaties zullen daarvoor beloond worden in de vorm van een prijs of een eervolle vermelding.

De jury wil tweejaarlijks een prijs voor diversiteit & inclusie uitreiken aan deze mensen of andere verbindende krachten binnen de samenleving van Apeldoorn. Er worden drie prijzen uitgereikt: Een prijs voor het bedrijfsleven, een voor maatschappelijke organisaties en een aanmoedigingsprijs.

Diversiteit & Inclusie: Voor een samenleving die uitgaat van brede welvaart; die inzet op het benutten van alle talenten!

Datum: 7 februari 2024

Tijd: 19:30 uur tot 21:30 uur, inloop vanaf 19:00 uur.

Locatie: De Raadzaal in het gemeentehuis, Marktplein 1, Apeldoorn.

Informatie: diversiteiteninclusieapeldoorn.nl

air 20240103 diversiteit & inculsie award apeldoorn1
Foto: Algemene Onderwijsbond

Deel dit bericht: