Burgemeester Ton Heerts heeft noodbevel afgekondigd

Regionieuws

Regio | Door: Christiaan Gijtenbeek | | Laatste update: 10 februari 2024, 16:44
air 20240109 burgemeester ton heerts foto gemeente apeldoorn
Foto: Gemeente Apeldoorn

Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn heeft woensdagavond een noodbevel afgekondigd om ongeregeldheden in Apeldoorn tegen te gaan.

Aanleiding voor het noodbevel zijn oproepen op sociale media om met zoveel mogelijk mensen naar het politiebureau in Apeldoorn te komen met als doel de twee eerder aangehouden mannen te bevrijden. De twee werden maandagavond aangehouden op de snelweg A50. Het noodbevel is woensdagavond om 20:30 uur van kracht geworden.

Burgemeester Ton Heerts geeft duidelijk aan: “Demonstreren is een grondrecht. Zolang dit binnen de grenzen van de wet blijft is er binnen Apeldoorn veel mogelijk. Blokkeren van wegen, brandstichting en (dreigingen van) verstoring van de openbare orde en veiligheid staan we niet toe.

Uit de vele verontwaardigde reacties uit de samenleving blijkt duidelijk dat je met dit soort onwettige acties alle begrip en draagvlak verspeelt. De acties van de afgelopen dagen hebben niks meer te maken met vrijheid van meningsuiting.” 

Met een noodbevel kan de politie optreden tegen relschoppers, wegen afsluiten, plekken ontruimen, en samenscholingen verbieden. Mensen die na een verzoek van de politie niet vertrekken kunnen worden aangehouden.

air 20240206 boeren protest17
Foto: Regio06Fotografie
air 20240206 boeren protest11
Foto: Regio06Fotografie

Deel dit bericht: