Heel Apeldoorn verliefd

Regionieuws

Regio | Door: Donya Tijdink |
air 20240214 prangsvalentinecards2
Foto: Wikipedia

Valentijnsdag, door de jaren heen is dit de (internationale) dag van de Liefde geworden: een dag waarop men elkaar de liefde verklaart. Op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat er een dag per jaar (14 februari) centraal staat waarop men elkaar (anoniem) kenbaar kan maken dat er meer gevoelens zijn dan alleen respect en/of sympathie.

Ook in Apeldoorn zit men op 14 februari massaal op een roze wolk. Postbezorgers maken overuren, op sociale media vliegen de harten je zowat om de oren om maar niet te spreken van de ontelbare aanbiedingen en arrangementen waar detailhandel en horeca maar al te graag op inspelen. Het zou er bijna op gaan lijken dat de commercie de liefde ingehaald heeft… Uiteindelijk zou niet alleen deze dag in het teken van de liefde moeten staan: maak van iedere dag van het jaar Valentijnsdag!

Op deze dag geven (potentiële) geliefden elkaar extra aandacht met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten die met deze dag in verband staan hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Legenden over Valentijn komen voor in de Legenda aurea, maar het Valentijnsfeest van de romantische liefde, zoals dat tegenwoordig gevierd wordt, dankt zijn ontstaan aan Geoffrey Chaucer, die in zijn gedicht Parliament of Fowls (1380-1382) deze versregels schreef:

‘For this was on seynt Volantynys day

Whan euery bryd comyth there to chese his make.’

‘Want dit was op Sint-Valentijnsdag

Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen’- Geoffrey Chaucer.

air 20240214 prangsvalentinecards2
Foto: Wikipedia
air 20240214 prangsvalentinecards1
Foto: Wikipedia
air 20240214 prangsvalentinecards1valentinesdaytree3
Foto: Wikipedia
air 20240214 prangsvalentinecards1dasfestlichejahrvalentinstaginengland4
Foto: Wikipedia

Deel dit bericht: