Unieke aanpak digitale criminaliteit door politie in deze regio

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars |
air 20240214 digitale fraude oplichting markus spiske
Foto: Markus Spiske

Slachtoffers van online criminaliteit krijgen in Gelderland en Overijssel sneller agenten thuis om een aangifte op te nemen of sporen veilig te stellen. Deze aanpak van de eenheid Oost-Nederland is uniek. Het is nu mogelijk om agenten via de meldkamer direct naar het slachtoffer te sturen.

Thuis kunnen slachtoffers samen met de agenten een aangifte opnemen, maar kan er ook uitgekeken worden naar mogelijke verdachten. Voorheen waren slachtoffers veelal gewezen op de mogelijkheid van online aangifte te doen of voor een afspraak naar het bureau te komen. Sinds de start zijn er tientallen meldingen binnengekomen en opgepakt. De omvang van online criminaliteit is groot, dagelijks worden mensen online opgelicht.

Veel voorkomende vormen zijn bankhelpdeskfraude (waarbij de bank belt dat het geld op een bepaalde rekening gevaar loopt en moet worden veiliggesteld) en sextortion (waarbij gedreigd wordt seksueel getinte beelden openbaar te maken). Voor deze en enkele andere vormen geldt de nieuwe werkwijze. De verwachting is dat deze nieuwe werkwijze in 2024 in meer eenheden wordt uitgerold. Mogelijk zelfs landelijk want dat het noodzakelijk is, blijkt uit de waardering die de politie krijgt van de slachtoffers.

Deel dit bericht: