Overbelasting elektriciteitsnetwerk in Gelderland vergt grootschalige investeringen

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 29 februari 2024, 19:31
air 20240229 electiciteitsnet energie sonneveld
Foto: Sonneveld

Het elektriciteitsnetwerk in Gelderland staat onder druk en om stroomstoringen te voorkomen, hanteren netbeheerders TenneT en Liander al enige tijd wachtlijsten voor nieuwe of uitgebreidere aansluitingen. Maar hoe is het zover gekomen?

In maart 2019 deden zich de eerste problemen voor in Borculo, en sindsdien verspreidt de zogenaamde ‘netcongestie’ als een olievlek over de provincie, met problemen in de levering en teruglevering van elektriciteit. Vroeger was er weinig vraag naar extra capaciteit van het elektriciteitsnet. Maar met de groeiende aandacht voor duurzaamheid stapten steeds meer consumenten en bedrijven over van gas naar elektriciteit, vooral na de stijgende gasprijzen door de oorlog in Oekraïne. Naast de vraag naar meer elektriciteit is ook de teruglevering sterk toegenomen.

Liander investeert 1,2 miljard euro om de problemen in Gelderland aan te pakken. De komende tien jaar worden 23 grote onderstations verzwaard en dertien nieuwe stations gebouwd. TenneT verwacht dat de grootste problemen met het elektriciteitsnet volgens de huidige planning in 2029 zijn opgelost. Liander heeft momenteel 1656 aanvragen voor energielevering en 1531 aanvragen voor teruglevering, terwijl TenneT ongeveer 48 aanvragen voor zowel levering als teruglevering in behandeling heeft.

Deel dit bericht: