Bodemverbeteraar Bokashi wordt weer verspreid.

Regionieuws

Regio | Door: Dieke Zeën |
air 20240301 bokashi foto peter lous
Foto : Peter Lous

De gemeente gaat vanaf 4 maart weer Bokashi verspreiden. Deze bodemverbeteraar, gemaakt uit het blad wat in November is verzameld, zet Apeldoorn in voor gezonde flora en fauna.

Het proces om Bokashi te maken begint met het verzamelen van bladeren uit wijken in Apeldoorn van straten en stoepen. Deze worden weggehaald om bijvoorbeeld onveilige situaties bij regen of gladheid te voorkomen.
Aan het blad worden micro-organismen toegevoegd en vervolgens luchtdicht afgedekt. Door het fermentatieproces, ontstaan zo nuttige stoffen voor de bodem. Zoals antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en voedingsstoffen.
Bokashi is als lokale bodemverbeteraar een succesvol middel gebleken. De Bokashi wordt in parken, bermen en plantsoenen verspreid. Dat kan tijdelijke een sterke geur geven. Deze geur verdwijnt, terwijl de voordelen voor de bodem blijven. 

Een gezonde bodem is belangrijk voor de biodiversiteit en klimaatverandering. Een gezond bodemleven zorgt ervoor dat de bodem langer water vasthoudt. Dat is belangrijk bij wateroverlast of langdurige droogte. 

Deel dit bericht: