Beleid afschieten wolf op de Veluwe een stap dichterbij

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 7 maart 2024, 11:47
air 20240307 wolf hans veth
Foto: Hans Veth

De zorgen over de wolf op de Veluwe leiden nu toch tot concrete maatregelen. De provincie Gelderland heeft aangekondigd dat wolven die twee keer een wolfwerend raster passeren, kunnen worden afgeschoten. Dit meldt Omroep Gelderland.

De Faunabescherming heeft echter al aangekondigd juridische stappen te ondernemen als de provincie daadwerkelijk overgaat tot afschieten. Eerder werd het plan om met paintballgeweren op wolven te schieten al aangevochten, maar na goedkeuring in januari heeft Gelderland nu groen licht. Gedeputeerde Harold Zoet merkt op dat de kans groot is dat het om dezelfde wolf gaat, omdat wolven terugkeren.

Er is bezorgdheid geuit over mogelijke vergissingen in het doden van de verkeerde wolf, maar volgens Zoet is er dan geen weg meer terug. Ongeveer 10 procent van de dierhouders heeft momenteel een wolfwerend raster, echter veel dierhouders hebben deze niet geïmplementeerd vanwege uitvoerbaarheidskwesties of twijfels over de effectiviteit ervan. Er zijn verdeelde meningen in de Gelderse politiek, waar linkse partijen pleiten voor meer beschermende maatregelen en rechtse partijen neigen naar afschot als noodzakelijke aanvulling.

air 20240307 wolf mt

Foto: MT

Deel dit bericht: