Noodopvang Hoenderloo maximaal 1 jaar

Regionieuws

Regio | Door: Dieke Zeën | | Laatste update: 15 maart 2024, 10:31
air 20240109 burgemeester ton heerts foto gemeente apeldoorn
Burgemeester Ton Heerts

De gemeente Apeldoorn werkt mee aan de noodopvang van 220 asielzoekers in Fletcher Hotel Victoria bij Hoenderloo. Er is tijdens de informatiebijeenkomst van maandagavond besloten dat dit voor maximaal 1 jaar is. Ongeveer 60 omwonenden en betrokkenen waren aanwezig.

Afgelopen week is gemeld dat de noodopvang begint met 6 maanden. Daarna was verlenging mogelijk. Het COA kon niet zeggen hoe vaak verlenging van de opvang nodig zou zijn. Dat leidde tot veel vragen. Gebleken is dat de onzekerheid over de duur van de opvang tot onvrede leidt. Vooral voor de recreatieve ondernemers in het gebied is het belangrijk te weten waar ze aan toe zijn. Duidelijk is ook de nood van het COA en van de vluchtelingen. Daarom werkt de gemeente mee aan de opvang, maar voor een afgebakende periode.

Naar structurele opvanglocaties

Burgemeester Heerts: “Tot nu toe hebben we het evenwicht weten te behouden tussen opvang en toerisme. De grens daarvan komt wel in zicht. Ik doe een dringend beroep op de Commissaris van de Koning om met Fletcher en COA in gesprek te gaan. We willen niet dat het nieuwe businessmodel van Fletcher het karakter van de Veluwe gaat aantasten.”

De burgemeester van Apeldoorn benadrukt dat dat niet aan de asielzoekers persoonlijk ligt: “Dit zijn mensen die vreselijke situaties zijn ontvlucht. Het is niet voor niets dat 80% van de asielzoekers een verblijfsvergunning krijgt. Maar we moeten nu echt toe naar structurele opvanglocaties op plekken die daarvoor bedoeld en geschikt zijn. Niet telkens van die spoedsituaties. Dat is voor niemand goed.”

Start van toeristisch seizoen

De komst van de asielzoekers bij Hoenderloo valt samen met de start van het toeristisch seizoen. Om die reden stelt de gemeente tijdelijk twee extra toezichthouders beschikbaar. Die gaan vooral ondersteunen op een grote dichtbijgelegen camping. Na drie maanden wordt bekeken of dat nog nodig is. 

Deel dit bericht: