Luchtalarm gaat uit het straatbeeld verdwijnen

Regionieuws

Regio | Door: Christiaan Gijtenbeek |
luchtalarm 1
Foto: Christiaan Gijtenbeek

Inmiddels zijn we er alweer een aantal jaren aan gewend dat op de eerste maandag van de maand het luchtalarm gaat. Dit gaat mogelijk vanaf 2025 veranderen.

De Tweede Kamer is namelijk van plan om de reeds 25 jaar oude luchtalarm systemen weg te halen. Geen sirene meer op de eerste maandag van de maand en bij calamiteiten. Het stoppen met het luchtalarm heeft diverse redenen.

Het systeem is in 1998 landelijk aangelegd en zit nu ruim over de levensduur heen. Vervanging kost vele miljoenen euro’s. Daarnaast hebben we tegenwoordig via de mobiele telefoon NL-alert. Bijna iedere Nederlander heeft een mobiele telefoon. Een alarm oproep via bijvoorbeeld SMS blijkt functioneler. NL-alert zou de opvolging moeten worden van het huidige systeem.

Maar ook nieuwe Nederlanders die uit oorlogsgebieden zoals de Oekraïne en Afghanistan komen, ervaren een sirene van een luchtalarm als zeer onprettig.

Dit zijn allemaal overwegingen die de landelijke politiek moet maken. Bij de lokale overheid in Apeldoorn is niet iedereen blij met het verdwijnen van het luchtalarm. De lokale VVD, BVNL en 50plus maken zich sterk om zo’n systeem voor Apeldoorn te kunnen behouden.

luchtalarm 2
Foto: Christiaan Gijtenbeek

Deel dit bericht: