CDA Apeldoorn start dialoog over jeugdcriminaliteit

Regionieuws

Regio | Door: Donya Tijdink | | Laatste update: 28 maart 2024, 09:12
air 20240328 cdathema1
Foto: Donya Tijdink

CDA Apeldoorn organiseerde woensdag jl. een themabijeenkomst over de toenemende criminaliteit onder jongeren in het onderwijs: ‘Onderwijs & Ondermijning.’ Voorafgaand aan de discussie die ontstond over dit complexe- en groeiende probleem, deelden vier experts hun inzichten, ervaringen en zorgen op dit gebied.

De rol van scholen en onderwijsmedewerkers werd benadrukt als cruciaal voor het voorkomen van deze problemen. Maar ook opvoeding en overige buitenschoolse activiteiten van jongeren zijn hierin van essentieel belang. Sjoerd Obbink (teamchef Politie Apeldoorn) sprak van een ‘Gouden Driehoek’ om een stabielere basis te creëren voor schoolgaande jongeren: school, straat en opvoeding. “Het opwerpen van barrières binnen de ‘Gouden Driehoek’ is noodzakelijk om toekomstige jonge aanwas binnen ondermijning te verminderen”, aldus Obbink.

Er werd uitgebreid gesproken over preventie en hoe dit nog beter bewerkstelligd zou kunnen worden op een zo kort mogelijke termijn. Petra van den Berg (Programmaleider Leerlingalert) is van mening dat er meer interventies nodig zijn om jongeren uit het criminele circuit te halen en te houden.

John Odinet (algemeen directeur voortgezet onderwijs Veluwse Onderwijs Groep) sprak over de invloed van social media en  de zogenaamde influencers; “er gebeurt nog erg veel in ‘het onzichtbare’, daarbij komt ook dat jongeren vaak kwetsbaar zijn door de prestatiedruk die zij ervaren op school en in hun directe omgeving.” Jongeren ondermijnen zichzelf ook vaak. Ondermijning is er op vele manieren.

air 20240328 cdathema1
Foto: Donya Tijdink
air 20240328 cdathema3
Foto: Donya Tijdink
air 20240328 cdathema2
Foto: Donya Tijdink
air 20240328 cdathema5
Foto: Donya Tijdink
air 20240328 cdathema4
Foto: Donya Tijdink
air 20240328 cdathema6
Foto: Donya Tijdink

Deel dit bericht: