PMD containers worden gecontroleerd op juiste inhoud

Regionieuws

Regio | Door: Dieke Zeën | | Laatste update: 4 april 2024, 12:30
air 20240403 pmd foto lightfield studios
Foto : Lightfield-studios

PMD afval scheiden we al best goed in Apeldoorn. Maar het kan beter. Daarom komen de Gemeente en Circulus met een campagne gericht op PMD-Afval. Zoals je wellicht weet wordt PMD afval gratis opgehaald. Maar als het niet goed wordt gescheiden, wordt het uiteindelijk bij de afvalverwerking verbrand. Dat is kostbaar én slecht voor het milieu.

Daarom zal er beter gecontroleerd worden op de inhoud van het aangeboden PMD. Dit na aanleiding van een steekproef van het radioprogramma ‘Pointer’ van KRO-NCRV waaruit blijkt dat gemeenten, waaronder Apeldoorn, en de organisatie van de verpakkende industrie onenigheid hebben over de manier hoe PMD-afval verwekt moet worden. Driekwart van het PMD-afval in Apeldoorn wordt afgekeurd, wat de gemeente naar verluidt 1,3 miljoen euro kost.

De controle gaat als volgt: met – in eerste instantie – oranje of groene hangers wordt aangegeven of uw PMD goed gescheiden is, of dat het (nog) beter kan. Als er een oranje hanger aan de container hangt betekent dat dat de inhoud niet helemaal in orde is. Op de hanger staat aangevinkt welk verkeerd afval er in de bak zit. Een rode hanger aan de PMD-container betekent dat de controleurs afval hebben gevonden dat beslist niet in de PMD-container thuishoort. De container wordt op dat moment niet geleegd. Bij een groene hanger is alles in orde. Met een kleinigheidje aan de groene hanger, laat Circulus zien dat het goed scheiden van PMD wordt gewaardeerd. 

Deel dit bericht: