Fouten uitbetaling energietoeslag onderzocht

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 5 april 2024, 11:59
air 20231017 gemeente apeldoorn vlag foto mastenenvlaggen
Foto : Mastenenvlaggen

Begin december 2023 ontdekte de gemeente Apeldoorn dat er iets fout was gegaan bij het automatisch uitbetalen van de energietoeslag. Inwoners kregen ten onrechte geen energietoeslag of juist ten onrechte wel energietoeslag. De gemeente heeft onderzoek laten doen om de oorzaak van deze fouten te achterhalen en te voorkomen dat zoiets in de toekomst opnieuw gebeurt.

Zodra de fouten ontdekt werden, kreeg de eerste groep alsnog snel de toeslag uitbetaald. Het onderzoek benadrukte ook de noodzaak van meer controlemechanismen bij dergelijke processen, zoals het toepassen van het ‘4-ogen principe’ (collega laten meekijken) en het uitvoeren van steekproeven. De gemeente neemt deze lessen uiteraard heel serieus om te voorkomen dat een fout als deze weer gemaakt wordt.

In totaal hebben 824 inwoners van de gemeente Apeldoorn energietoeslag ontvangen terwijl ze er geen recht op hadden of teveel energietoeslag hebben ontvangen. De gemeente Apeldoorn verzorgde ook de uitbetaling van de energietoeslag voor de gemeenten Brummen en Epe. In Brummen hebben 49 mensen ten onrechte energietoeslag ontvangen. In Epe vond de uitbetaling pas begin 2024 plaats, waarbij geen fouten zijn gemaakt. Tot op heden hebben 48 inwoners van Apeldoorn het geld teruggestort.

Deel dit bericht: