Bijzondere oorlogsheld in Apeldoorn herdacht

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars |
herdenking anton de kom
Anton de Kom

Dit jaar wordt voor de eerste keer de sterfdag van Anton de Kom herdacht op het Nationaal Ereveld in Loenen. Dit burgerinitiatief is met medewerking van de gemeente Apeldoorn en verschillende organisaties tot stand gekomen.

Anton de Kom ligt begraven in de gemeente Apeldoorn en stond bekend als een moedig man die streed voor rechtvaardigheid, gelijkheid en menswaardigheid, zowel als antikoloniaal denker, schrijver, activist en verzetsheld. Ondanks tegenwerking van de toenmalige autoriteiten werd hij gevangengezet in Suriname en naar Nederland gedeporteerd.

Desondanks koos hij ervoor om tijdens de Tweede Wereldoorlog actief te worden in het verzet, waarbij hij uiteindelijk zijn leven voor Nederland heeft gegeven. Dus vanwege de graflocatie in de gemeente Apeldoorn is de herdenking van zijn sterfdag opgezet om zo zijn nalatenschap en strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid te eren. De herdenking vindt plaats op 24 april in de aula van het Herdenkings en Educatiecentrum. Groenendaalseweg 68, in Loenen.

Deel dit bericht: