Natuurmonumenten maakt zich zorgen over Stadsrand Zuid

Regionieuws

Regio | Door: Christiaan Gijtenbeek |
beekbergsebroek 1
Foto: Christiaan Gijtenbeek

De nieuwe woonwijk Beekbergsebroek Stadsrand Zuid die ten zuiden van de snelweg A1 gerealiseerd gaat worden, gaat ruim 3000 woningen tellen.

Natuurmonumenten gaf tijdens de inspreektijd tijdens de PMA aan dat zij zich duidelijk zorgen maakt over de toekomstige woningbouw. De nieuwe woningen en bedrijvigheid zouden teveel druk geven op de omliggende kwetsbare natuur.

Sinds 2006 is Natuurmonumenten eigenaar van het voormalige oerbos. In de nieuwe woningplannen wordt er wel rekening gehouden met duurzaamheid en CO2 neutraal wonen. Er komen grote zonnepanelen velden van 150 hectare op voormalige landbouwgronden.

De heer Neuteboom sprak in namens de huidige bewoners van dit gebied. Veel woningen die er nu staan zijn niet opgenomen in de nieuwbouw tekeningen waarop hij concludeert dat vele bewoners zullen moeten verhuizen.

De politiek is het blijkbaar ook nog niet over alles eens. De PVDA zou in het gebied een minder grote footprint willen en stelt voor om meer de lucht in te gaan. Een aantal partijen is ook verrast dat de nieuwbouwplannen ook de A50 richting Klarenbeek zullen oversteken.

Er zal volgens de wethouder Peter Messerschmidt waterbodem sturend gebouwd moeten worden om de gebieden te beschermen en in goede conditie te houden.

beekbergsebroek 2
Foto: Christiaan Gijtenbeek
plannen beekbergsebroek
Foto: Christiaan Gijtenbeek

Deel dit bericht: