Voorwerpen gevonden van bommenwerper tijdens werkzaamheden Boschbad

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 29 april 2024, 12:07
air 20240429 vondsten bommenwerper 01 boschbad apeldoorn
Foto: Boschbad Apeldoorn

Tijdens de opknap werkzaamheden van het Boschbad voor het nieuwe zwemseizoen zijn opmerkelijke vondsten gedaan die verband houden met de crash van een B-17 bommenwerper tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op zondag 26 november 1944 stortte de Amerikaanse bommenwerper ‘The Little Guy’ neer in de kanovijver van het Boschbad na een missie boven Duitsland. Piloot Kyle Scott Smith slaagde erin het vliegtuig buiten de bebouwde kom te laten crashen om zo de schade te minimaliseren. Sindsdien staat op het Boschbad-terrein een gedenkteken ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis.

Tijdens de werkzaamheden zijn er dus diverse voorwerpen ontdekt die naar alle waarschijnlijkheid afkomstig zijn van het neergestorte vliegtuig. De vondsten omvatten onder meer motoronderdelen, navigatie- en zendapparatuur, en zelfs kogels.

De Koninklijke Marechaussee is ingeschakeld om de vondsten te onderzoeken. Hoewel de kogels ongevaarlijk bleken, zijn ze uit voorzorg meegenomen om te worden vernietigd. Ter ere van het 90-jarig bestaan van het Boschbad zal een expositieruimte worden ingericht waar de gevonden voorwerpen tentoongesteld zullen worden.

screenshot

Deel dit bericht: