Gemeente Apeldoorn lanceert pilot ‘Proef samenwonen in de bijstand’

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 1 mei 2024, 11:17
air 20240430 proefsamenwonen gemeente apeldooen
Foto: Gemeente Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn introduceert deze maand de pilot ‘Proef samenwonen in de bijstand’, waarmee inwoners met een bijstandsuitkering de mogelijkheid krijgen om samen te wonen zonder directe gevolgen voor hun uitkering.

Sommige inwoners met een uitkering aarzelen om samen te gaan wonen vanwege mogelijke consequenties voor hun uitkering, waardoor zij terughoudend zijn om bij anderen in te trekken. Dit kan betrekking hebben op zowel prille liefdesrelaties als het ondersteunen van ouders door bij hen in te trekken. De gemeente wil inwoners niet hinderen bij het nemen van zo’n belangrijke stap, aldus Sunita Biharie, wethouder Werk en Inkomen en Welzijn.

Deelnemers aan de pilot kunnen gedurende maximaal zes maanden samenwonen met behoud van hun uitkering, waarbij de uitkering tijdens deze periode ongewijzigd blijft. Dit stelt deelnemers in staat om dubbele vaste lasten te blijven betalen. Indien zij na deze zes maanden besluiten om samen te blijven wonen, zal de gemeente de uitkering aanpassen.

Naast het bieden van ondersteuning aan inwoners, hoopt de gemeente dat de pilot ook een positieve invloed zal hebben op de woningmarkt door bij te dragen aan de doorstroom van woningen. Wanneer inwoners definitief besluiten om samen te wonen, komt er doorgaans een woning vrij voor een woningzoekende, wat een bijkomend voordeel is, aldus wethouder Biharie.

De pilot is opgedeeld in twee blokken van elk zes maanden en biedt ruimte voor maximaal 10 deelnemers per blok. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van de gemeente Apeldoorn, waar ook meer informatie over de pilot te vinden is. De aanmelding voor de pilot is geopend tot en met maart 2025.

Deel dit bericht: