Onderzoek naar behoeften van tienermeiden in buitenruimte

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars |
air 20240509 teenagers tienermeiden aedrian
Foto: Aedrian

Tienermeiden ervaren vaak dat parken, straten en pleinen niet aansluiten bij hun behoeften, wat invloed kan hebben op hun gevoel van veiligheid en welzijn. Om dit aan te pakken, zijn de gemeente Apeldoorn en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) begonnen met een onderzoek.

Dit onderzoek richt zich op meiden tussen 13 en 23 jaar en wat zij nodig hebben om zich thuis te voelen in de buitenruimte. Het project ‘Plek voor meiden’ heeft als doel om de buitenruimte in de wijken De Maten en Noordoost van Apeldoorn te verbeteren voor tienermeiden. Onderzoek wijst uit dat tienermeiden minder gebruikmaken van openbare ruimtes dan jongens, en deze kloof lijkt zich verder te verdiepen.

Apeldoorn erkent het belang van een aangename buitenruimte voor de gezondheid en sociale verbondenheid van jongeren. Daarom wordt er met het project gestreefd naar kennis en ervaring die ook van waarde kan zijn voor andere wijken en gemeenten. Het project ‘Plek voor meiden’ wordt momenteel uitgevoerd in de wijken De Maten en Noordoost van Apeldoorn, en de afronding wordt verwacht tegen het einde van volgend jaar.

Deel dit bericht: