Lale Gül is vrij

Regionieuws

Regio | Door: Donya Tijdink |
air 20240515 lale gulikbenvrijboekhandelbroekhuis2
Foto: Boekhandel Broekhuis

De 27-jarige schrijfster Lale Gül (1997) die vorig jaar een Vrijheidscollege gaf in cultuurhuis CODA in Apeldoorn komt met haar tweede boek ‘IK BEN VRIJ.’ Zij debuteerde in 2021 met haar roman ‘IK GA LEVEN’ waarin zij haar persoonlijke strijd tegen de verstikkende tradities en verwachtingen binnen haar streng religieuze gemeenschap beschreef.

Gül gaf vorig jaar in mei een Vrijheidscollege in CODA Apeldoorn over de vrijheid van het individu ten opzichte van het collectief, mede naar aanleiding van haar eerste boek ‘IK GA LEVEN’ dat in 2021 uitkwam. In dit college belichtte zij voornamelijk de vrijheid van spreken, godsdienst en vrouwenrechten.

In haar nieuwe boek ‘IK BEN VRIJ’ blikt Gül  terug op de eerste jaren van haar nieuwe leven. Dat heeft haar een aantal positieve zaken gebracht, maar vooral vrijheid. Aan de andere kant werd ze bedreigd en keerden onder andere haar familie, vrienden van vroeger en de moslimgemeenschap haar de rug toe.

In ‘IK BEN VRIJ’ reflecteert Lale Gül op een diepgravende manier de kracht van individuele vrijheid, de prijs van authenticiteit en de moed om tegen de stroom in te zwemmen. Zij beschrijft op geheel eigen wijze haar nieuwe leven en neemt ons in haar boek mee in haar bestaan van succesvol schrijver en tegelijk afvallige. Ze bezoekt lezingen, vrienden, schoonouders, schrijvers en haar therapeut, maar niet langer haar familie. Voor haar vrijheid heeft ze een hoge prijs betaald.

 “Als vrijheid beknot wordt door de verwachtingen die ouders van je hebben, die gebaseerd zijn op strenge religieuze normen waarin vrouwen structureel anders behandeld worden, dan heb je geen vrijheid om jezelf te zijn en te ontwikkelen. Dus moest ik afscheid nemen van die ouderlijke omgeving. En dat is moeilijk, maar ook een opluchting.”– Lale Gül.

air 20240515 lale gulikbenvrijboekhandelbroekhuis
Foto: Boekhandel Broekhuis

Deel dit bericht: