Handreiking voor ondernemers tegen netcongestie

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars |
Air_Energie_Matthew Henry
Foto: Matthew Henry

Gedeputeerden Ans Mol en Helga Witjes van de Provincie Gelderland ontvingen in de maand mei een praktische handreiking om ondernemers te helpen omgaan met netcongestie. Deze gids, opgesteld door experts, biedt bewezen maatregelen die ondernemers kunnen nemen.

De drukte op het elektriciteitsnet vormt een grote uitdaging voor ondernemers die willen groeien, verduurzamen of een bedrijf willen starten. De handreiking beschrijft op een toegankelijke manier wat ondernemers individueel of samen kunnen doen.

Voorbeelden zijn het opwekken van eigen energie, aanschaffen van een energiemanagementsysteem, of gebruik van restwarmte. Samenwerkingsmogelijkheden omvatten gezamenlijke aansluitingen of directe aansluitingen op zonne- of windparken. De gids behandelt ook kortetermijnmaatregelen.

Het initiatief is een reactie op de zorgen van netbeheerders TenneT en Liander over het elektriciteitsnet. De handreiking is ontwikkeld door de provincie Gelderland en het Gelders Energieakkoord, in samenwerking met diverse organisaties en 40 experts.

Deel dit bericht: