Bezorgdheid over bestrijding Aziatische Hoornaar

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 24 mei 2024, 14:29
air 20240524 aziatische hoornaar 01 sjoert fleurke
Foto: Sjoert Fleurke

De Wespenstichting uit zorgen over de aanpak van de Aziatische hoornaar, omdat veel mensen deze verwarren met de Europese hoornaar en andere inheemse wespen. De Aziatische hoornaar, sinds 2017 in Nederland, verspreidt zich snel en wordt gezien als een bedreiging voor honingbijen.

Dit leidt tot paniek en pogingen van burgers om nesten te vernietigen, wat negatieve gevolgen heeft voor de biodiversiteit hier in onze omgeving. Volgens voorzitter Sjoert Fleurke leidt burgerbetrokkenheid tot massale vangsten en vernietigingen van inheemse wespen. Media dragen bij aan de verwarring met foutieve berichtgeving.

Zoals bijvoorbeeld dat de Aziatische hoornaars in één dag een heel volk honingbijen kunnen uitmoorden, de biodiversiteit bedreigen en bovendien heel agressief zijn. De Wespenstichting benadrukt dat wespen een essentiële rol spelen in het ecosysteem en roept op om de bestrijding over te laten aan experts. Fouten in de identificatie en vernietiging van nesten schaden namelijk de biodiversiteit.

air 20240524 aziatische hoornaar sjoert fleurke

Deel dit bericht: