Dieselbussen van ondernemers mogen tot 2030 het centrum in

Regionieuws

Regio | Door: Christiaan Gijtenbeek |
bus in voetgangersdomein
Foto: Christiaan Gijtenbeek

Goed nieuws voor zelfstandige ondernemers die met dieselbussen rijden die een emissieklasse hebben van type 4 of 5. Zij mogen nu het centrum van Apeldoorn in tot 1 januari 2030. De regeling zou eerst ingaan op 1 januari 2025. De gemeenteraad heeft besloten om dit streven te laten vervallen.

De Zero emissie regeling zou veel kleine ondernemers in de problemen hebben gebracht. Zij zouden vanaf 1 januari alleen in een elektrische bus het centrum Apeldoorn in mogen.

Er kwam veel protest en onvrede. Ook hebben diverse ondernemers aangekondigd afscheid te nemen van klanten in het centrum van Apeldoorn. Er zijn nog steeds te weinig tweedehands elektrische bussen beschikbaar. Zelfs nieuwe elektrische bussen zijn slecht leverbaar. Dit wordt een onmogelijke operatie voor kleine ondernemers aldus wethouder Marco Wenzkowski.

Met de aanpassing van de regeling wil de gemeente Apeldoorn tegemoet komen aan de ondernemers en hen de mogelijkheid geven om duurzaam en op een verantwoorde manier een overgang naar elektrisch rijden maken.

Alhoewel het duidelijke voorstel er ligt, moet de gemeenteraad hierover nog wel officieel een beslissing nemen. Wanneer dit gebeurd is nog niet bekend.

Deel dit bericht: