Tafel van Vijf: Over bestaanszekerheid in Apeldoorn

Regionieuws

Regio | Door: Donya Tijdink | | Laatste update: 13 juni 2024, 10:25
air 20240613 tafel van vijf tafel van vijf 6
Foto: Donya Tijdink

Bestaanszekerheid is landelijk maar ook lokaal een belangrijk thema. Er blijken nogal wat onduidelijkheden over te bestaan. Op 12 juni jl. organiseerden PvdA Apeldoorn, GroenLinks Apeldoorn en FNV een forumdiscussie onder de titel: Tafel van vijf – bestaanszekerheid. De discussie die plaatsvond bij kringloopcentrum Foenix in Apeldoorn, ging over wat het nou eigenlijk betekent als je niet kan rondkomen en wanneer er sprake is van armoede en wat de mogelijke gevolgen daarvan zijn.

Een aantal forumleden en aanwezigen ging in gesprek en er ontstond een discussie over dit onderwerp waarbij emoties niet onder stoelen of banken werden gestoken. In het forum namen onder andere Tweede kamerlid Mohammed Mohandis, vice-voorzitter van de FNV Kitty Jong en oud PvdA-wethouder en voorzitter van de voedselbank Johan Kruithof zitting.

De opkomst was hoog, daardoor moest de spreektijd van de aanwezigen die actief deel wilden nemen aan de discussie in goede banen geleid worden om iedereen aan het woord te laten. Hierdoor ontstond er een interessante interactie die met gemak nog een aantal uren door had kunnen gaan. Bestaanszekerheid (armoede) is een veelbesproken onderwerp dat landelijk en lokaal een heet hangijzer is en hoog op de (politieke) agenda staat. Armoede in Nederland is een groeiend probleem; veel mensen die hiermee te maken hebben komen hier vaak niet mee naar buiten door onder andere schaamte en/of omdat zij de weg naar hulp niet weten. Zo blijft (vroegtijdige) hulp veelvuldig uit en kunnen zij tussen wal en schip belanden.

Voor Samen 1 radio gaven Mohammed Mohandis (Tweede Kamerlid GroenLinks), Kitty Jong (vice-voorzitter van FNV), Paul Baart (GroenLinks Apeldoorn) en Chris Schouten (PvdA Apeldoorn) een reactie in een interview. Donya Tijdink sprak met hen.

air 20240613 tafel van vijf tafel van vijf 6
Foto: Donya Tijdink
air 20240613 tafel van vijf tafel van vijf 5
Foto: Donya Tijdink
air 20240613 tafel van vijf tafel van vijf 1
Foto: Donya Tijdink
air 20240613 tafel van vijf tafel van vijf 7
Foto: Donya Tijdink
air 20240613 tafel van vijf tafel van vijf 3
Foto: Donya Tijdink
air 20240613 tafel van vijf 4
Foto: Donya Tijdink
air 20240613 tafel van vijf tafel van vijf 2
Foto: Asha Jagesar

Deel dit bericht: