Keti Koti in Apeldoorn krijgt grotere aandacht

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 18 juni 2024, 13:06
air_20240617_keti-koti-2023_serge-poppelaars.jpg
Foto: Serge Poppelaars

Ook dit jaar vindt Keti Koti plaats. Voor wie niet weet wat dat is: dit is het moment dat er wordt stilgestaan bij het slavernijverleden. Voor betrokkenen is Keti Koti (1 juli, de dag waarop in 1863 de slavernij officieel werd afgeschaft) een vanzelfsprekendheid, maar landelijk leeft het nog niet overal.

Dat is iets waar verandering in komt, en dat heeft ertoe geleid dat er rondom dit thema vorig jaar in Apeldoorn voor het eerst een programma werd georganiseerd. Dat programma sloeg goed aan en daarom zal Keti Koti dit jaar nog omvangrijker zijn. We spraken met Irish Verwey van de Stichting Samenspraak. “De gemeente Apeldoorn benaderde ons om Keti Koti dit jaar te coördineren. Het stilstaan hierbij wordt landelijk steeds belangrijker en daarom dus ook in Apeldoorn,” aldus Irish Verwey. 

“We moeten ons gemeenschappelijk verleden onder ogen willen zien. De algemene tendens in deze streek was ooit dat slavernij een zaak van de Hanzesteden was en niet speelde in het toen nog dorp Apeldoorn. De historie van Paleis het Loo werd hierin buiten beschouwing gelaten omdat dat werd gezien als een ander verhaal,” vertelt Irish.

Inmiddels zijn de inzichten veranderd en zal Keti Koti net zo ‘gewoon’ moeten worden als de 4 en 5 mei herdenking. “Met het stilstaan bij het slavernijverleden willen we bereiken dat we te weten komen wat er nou precies is gebeurd. Het gaat niet om de schuldvraag, maar om samen te proberen het verleden te begrijpen om vervolgens gezamenlijk het pad van de toekomst in te slaan,” besluit Irish Verwey.

Het programma rond Keti Koti dit jaar ziet er als volgt uit:

Woensdag 19 juni – ACEC-gebouw

Lezing en uitwisseling met Mw Oudshoorn, oud-voorzitter van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden: “Erkenning, excuses en herstel”. Lezing door Madelon Grant, conservator internationale kerken, bij het Catharijne Convent museum, over de rol van de kerk in de slavernij. Inloop vanaf 19:00, aanvang om 19:30.

Maandag 24 juni – ACEC-gebouw

Bijeenkomst georganiseerd door Samenspraak en Artikel 1. Thema: “Discriminatie… doorwerking van het slavernijverleden?” Inloop vanaf 19:00, aanvang om 19:30.

Donderdag 27 juni – Paleis Het Loo

Rondleiding “Bloemen & kolonialisme”. Tijd: van 15:30 tot 16:15 uur. Toegangsbewijs voor Paleis Het Loo vereist.

Zaterdag 29 juni – GIGANT

Filmvertoning van ‘Just Mercy’. Tijd: 19:30 uur. Nagesprek met Samenspraak.

Maandag 1 juli – Stadhuis

Speciaal Keti Koti programma. Tijd: van 14:00 tot 16:30 uur. Programma: dansvoorstelling, toespraak van burgemeester Ton Heerts en Marlies Stouthard van CODA over het Apeldoornse slavernijverleden.

Deel dit bericht: