Brandweermannen Gerrik, Henk en Bas in actie tegen PTSS

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 18 juni 2024, 17:56
air 202240618 actie tegen ptss brandweer apeldoorn
Foto: Brandweer Apeldoorn

Vanuit de brandweerpost Apeldoorn Centrum wordt er regelmatig via een kinderboekenreeks van Herman Wilbrink en sociale media aandacht besteed aan het werk bij de brandweer. De belangstelling is echter dermate groot dat er zelfs vraag is naar merchandise, zoals petjes en T-shirts. Deze behoefte van belangstellenden viel samen met een tv-uitzending van Zembla getiteld ‘Opgebrand’, een tv-special over PTSS wat niet wordt erkend als beroepsziekte bij de Brandweer.

Waar Defensie en de Politie PTSS al lang als beroepsziekte hebben erkend. Dit heeft grote financiële en ondersteunende gevolgen voor de brandweermensen die bij dagelijkse werkzaamheden PTSS oplopen en dan zelf hulp nodig hebben. We spraken met brandweerman Gerrik die niet alleen werd getriggerd door het thema, maar ook door het feit dat hij een oude bekende met PTSS in de uitzending herkende waarmee hij vroeger rugby had gespeeld. Dit geeft aan dat iedere brandweerman PTSS kan oplopen ongeacht hoe sterk of groot iemand is.

Gerrik vertelt: “Wij vonden het een goed idee om een patch te ontwerpen van ons eigen korps. De patch is ontworpen door Henk en heeft een bijzonder ontwerp. “De rode rand en zwarte achtergrond zijn kenmerkend voor de brandweer, met in het midden het wapen van Apeldoorn. Samen staat het symbool als het beschermschild voor de samenleving.”, aldus Gerrik. “De betekenis achter het ontwerp maakt de patch niet alleen een mooi verzamelobject, maar ook een krachtig symbool van bescherming, steun en trots.”

Deze patch is te bestellen via hun Instagram Pagina @stapnaarvrijheid of door te mailen naar Stapnaarvrijheid@gmail.com ”.  Gerrik legt uit: ”Stichting bevrijd van PTSS zorgt voor persoonlijke ontwikkelingstrajecten waarin ze leren hoe ze stress voorgoed onder controle kunnen krijgen. Daarnaast organiseren zij prikkelvrije uitjes, ook voor hun families, omdat PTSS niet alleen de drager treft. Deze stichting zet zich zelfs in voor geüniformeerde collega’s die via het reguliere traject zijn uitbehandeld. Verdere zorg wordt dan heel moeilijk en is vaak niet meer vergoed via de verzekering. Waardoor de PTSS dragenden niet uit die overlevingsstand komen en geen toekomst meer zien. De grote kracht achter deze stichting is Danielle Crezee en via deze weg zijn er al vanaf 2021 25 geüniformeerde collega’s met hun 105 familieleden geholpen. Doordat Bevrijd van PTSS relatief kleine stichting is, zijn ze heel doelgericht en komt ons opgehaalde geld zeer effectief terecht ”.

Als eerste actie heeft de brandweerpost Apeldoorn een patch laten maken die te koop is om zo het eerste geld in te zamelen, maar er gaat meer gebeuren. Voor de komende Midwintermarathon wil men graag met een groep brandweerlieden de 8 van Apeldoorn gaan lopen middels een sponsorloop. “Dit alles vormt een grote uitdaging”, vertelt Gerrik “want de ‘8’ gaan we dan wel lopen met volle bepakking! Dit houdt in: bluspak, helm, laarzen (nee, geen hardloopschoenen!) en een ademluchttoestel op de rug”. Gerrik, Henk en Bas hopen op zoveel mogelijk brandweercollega’s aan te sporen om mee te lopen. “Het idee is om over de finish te gaan onder het motto: over de finish, laatste stap naar de vrijheid. Want tijdens deze actieperiode is iedere donatie of vorm van aandacht een stap dichter naar vrijheid voor de dragers van PTSS en niet te vergeten hun familieleden.” besluit Gerrik. Ben je als brandweermedewerker geïnteresseerd in deze uitdaging voor het goede doel? Dan kun je je aanmelden via: stapnaarvrijheid@gmail.com.

air 202240618 actie tegen ptss 01 brandweer apeldoorn
air 202240618 actie tegen ptss 02 brandweer apeldoorn

Deel dit bericht: