Warm welkom voor Canadese gasten

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 18 juni 2024, 12:42
air 20240618 man met de twee hoeden ottawa
Zoals er in Apeldoorn het monument is van 'De man met de twee hoeden' zo staat er ook een beeld in Ottawa Canada

In 2025 komen ongeveer 20 Canadese gasten naar Apeldoorn. Het Apeldoorn-Burlington Comite werkt aan een warm onthaal van deze burgers uit de partnerstad. Daarvoor zoekt het comité een aantal gastgezinnen. Verslaggever Christiaan Wanders dook voor ons in de materie en zocht het een en ander uit.

De Canadese gasten zullen aanwezig zijn bij de herdenkingen en festiviteiten naar aanleiding van de bevrijding komend jaar 80 jaar geleden. Apeldoorn werd bevrijd door hoofdzakelijk Canadese militairen. Vanaf 28 april 2025 tot en met 7 mei 2025 wil het Apeldoorn Burlington Comité deze Canadese gasten graag onderbrengen bij inwoners van Apeldoorn. Dat kunnen echtparen zijn, maar ook individuele personen. Ervaringen uit het verleden zijn onder meer fantastische contacten en heel vaak vriendschappen voor het leven.

Bij elkaar passen

Om de gastvrijheid tot een groot succes te maken kijkt het comité ook naar een zo goed mogelijke ‘match’. Dat wil zeggen dat gekeken wordt naar leeftijd, naar belangstelling, hobby’s, mobiliteit en zo meer. Ton van Laarhoven verduidelijkt: Het is de bedoeling dat de gasten een prettige slaapplaats krijgen met ontbijt. ’s Morgens ontbijten gastfamilies met de gasten om ze daarna naar een van de activiteiten die het ABC organiseert.” Gastgezinnen wordt de mogelijkheid geboden, geheel vrijblijvend maar wel op eigen kosten deel te nemen aan het grootste gedeelte van het programma. Van laarhoven: “Meestal is dat in Apeldoorn of omgeving soms maken we een toeristisch uitstapje.” Het conceptprogramma is al gereed.” Het programma bestaat voor het merendeel in het teken van 80 jaar bevrijding van Nederland en van Apeldoorn in het bijzonder.” Mede-organisator Jan Koorenhof merkt op dat het wel erg scheelt als je het Engels een beetje machtig bent. “Het gezelschap bestaat trouwens voor een groot deel gepensioneerde mensen.”

Leuke uitwisseling

Apeldoorn dankt een deel van zijn bekendheid in Canada aan de parades en uitwisselingen met veteranen die tussen 1985 en 2010 elke 5 jaar plaatsvonden. In 2025 zullen nazaten van omgekomen militairen en veteranen naar Nederland komen voor herdenkingen. “Dat markeert nog eens hoezeer we blij mogen zijn met de vrede en vrijheid in ons deel van de wereld en tegelijkertijd welke inspanningen nodig zijn om die vrijheid verdedigen en te handhaven.” Aldus de leden van het AB-Comité. “Dat leidt tot mooie momenten, soms emotioneel, maar vaker nog tot vreugde en dankbaarheid. We gaan ervan uit dat Apeldoorn een warm welkom voor de Canadese gasten zal bieden. We zoeken tussen de 10 en 15 gastgezinnen die daaraan een bijdrage kunnen bieden.”

Deel dit bericht: