Jaarlijks 1000 weesfietsen verzameld in Apeldoorn

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 18 juni 2024, 15:03
air 20240618 weesfiets serge poppelaars
Foto: Serge Poppelaars

In Nederland zijn fietsen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Maar wat gebeurt er met fietsen die langdurig ongebruikt blijven en op straat achtergelaten worden? Deze fietsen krijgen vaak de naam ‘weesfietsen’. Dit fenomeen komt veel voor in steden zoals Apeldoorn, waar fietsen soms gedumpt of gestolen worden en meer dan 21 dagen op dezelfde plek blijven staan.

Jaarlijks worden ongeveer 1000 weesfietsen verzameld in Apeldoorn. Deze fietsen worden gevonden op het hele grondgebied van de stad, inclusief de rekken bij ROC en NS, en als wrakken uit het water of de plantsoenen. “Ja, we hebben dit goed onder controle,” vertelt Jaap Herforth van de gemeente Apeldoorn. “De gemeente bevestigt doorgaans snel na een melding of wanneer we zelf zien dat een fiets lang onbeheerd staat. We plaatsen een plastic kaartje aan de fiets en verwijderen deze als daarop niet binnen de termijn gereageerd wordt.”

“Ruim driekwart van de weesfietsen gaat na 13 weken naar de kringlooporganisatie Foenix. Het resterende kwart bestaat vooral uit fietsen die binnen 13 weken door de eigenaar worden geclaimd. Echte wrakken gaan linea recta in de oud ijzerbak” aldus Jaap Herforth.

Deze aanpak betreft niet de fietsen die door handhaving uit de binnenstad worden gehaald. Eigenaren die hun fiets missen, kunnen via de website verlorenofgevonden.nl controleren of hun fiets naar het depot in Apeldoorn Zuid, gelegen aan Aruba 4, is gebracht. Voor het ophalen van een fiets is een afspraak nodig, die gemaakt kan worden door te bellen naar 14 055. Bij het ophalen moeten eigenaars een geldig identiteitsbewijs en een bewijs van eigendom, zoals een fietssleutel of aankoopbewijs, meenemen. Betalingen kunnen alleen met pin worden gedaan.

Deel dit bericht: