Arjan Groters Partij voor de Dieren: Tegeltaxi maakt Apeldoorn groener

Regionieuws

Regio | Door: Serge Poppelaars | | Laatste update: 18 juni 2024, 15:10
air_20240618_tegeltaxi_arjan-groters.jpg
Foto: Arjan Groters

Dit jaar is het weer mogelijk om gebruik te maken van de Tegeltaxi in de gemeente Apeldoorn. Wil je minder steen in je tuin en meer groen? De gemeente Apeldoorn helpt je daar graag mee, en wel om de volgende reden: hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar steeds vaker op. Dit kan wateroverlast veroorzaken doordat onze omgeving voor een groot deel uit steen bestaat. Al die stenen houden warmte vast en laten geen water door als het regent. Regenwater kan dan het riool overbelasten of kelders inlopen. Meer groen helpt dit voorkomen.

De gemeente helpt je graag met het afvoeren van deze tegels of stenen. Daarom rijdt de zogenaamde Tegeltaxi weer door de gemeente. De Tegeltaxi werd mogelijk door een motie ingediend door Arjan Groters van de Fractie Partij voor de Dieren. Arjan was geïnspireerd door het voorbeeld in Amsterdam, waar er al sprake was van een Tegeltaxi. Voor hem was er sprake van een stukje milieubewuste zelfreflectie toen hij zijn eigen tuin wilde vergroenen. “Het drong tot me door dat het afvoeren van tegels naar de milieustraat als resultaat heeft dat je grofvuilpas voor het gratis storten al vrij snel vol is. Tegels zijn natuurlijk zwaar en dat demotiveert, dus daarom dacht ik: daar moet een andere oplossing voor zijn.” Arjan vervolgt: “Als je alle tegels in de tuinen van Nederland bij elkaar optelt, dan beslaat dat een oppervlakte zo groot als Park de Hoge Veluwe.”

Tijd dus om een motie hierover in te dienen, en je mag stellen: toeval bestaat niet, want de gemeente Apeldoorn was op dat moment bezig met een test in de wijk De Heeze die positief was verlopen. “In feite kwam zo mijn idee voor de motie en de test van de gemeente samen,” aldus Arjan. De motie werd aangenomen en daarmee was de Tegeltaxi een feit. Arjan is nog altijd trots als hij hierop terugkijkt. “Via onder andere social media besteden wij als partij hier regelmatig aandacht aan,” besluit Arjan. Kijk voor meer informatie over de Tegeltaxi op: apeldoorn.nl/tegeltaxi.

Deel dit bericht: